Maria Fröjd

Jag är Maria Fröjd och är grundaren av Bäcken HPC.

Sedan 2006 har jag funderat på om hästvärlden verkligen är så bra som den ser ut. Jag var medryttare i ett stall med några ponnier och ett halvblod och var helt insnöad på att så här ska det vara. Hästar som sparkas, bits, springer iväg, springer över mig, står inte still vid uppsittning, drar iväg i full galopp, svåra att stanna, tvärnitar framför hinder och vatten så man flyger av, blir rädd för något i diket, ja det var ganska roliga och lite farliga turer till stallet ibland. Men det var kul och närheten till hästen gick inte att få på närmare håll där jag är uppväxt. Vi i stallet började fundera och en tjejs morfar höll på med något som hette naturligt ledarskap. Vi gick kurs, började läsa Monty Roberts böcker, kolla på massa filmer mm. Sen började jag gymnasiet med inriktning körning med häst. Det var två världar, en trav värld där allt handlade om att hästen ska vara frisk, prestera på topp, springa in pengar i loppen och press press stress, sen bruksvärlden där allt skulle gå lugnt, det tog några år att köra in hästen, tillvvänjning av selar, tömmar, vagnar och olika redskap, men de hästarna var ju stora som berg och gick de inte dit man ville så hade man ingen chans att få stopp på dem. Det var en helt annan värld, men ändå så lika.

Jag ville hitta ett sätt som kombinerar de båda, men ändå tar avstånd från de traditionella metoderna, jag började läsa på om NH, gjorde projektarbete om det, och hade en bra presentation, men kom inte längre, efter skolan så var allt som bortblåst!

Jag hade då köpt mig en travare från skolan som jag tänkte skola om till ridhäst. Det gick ju bra i början men sen började han bocka, sticka för mig, bråka och jag vågade snart inte göra något längre. Jag var tvungen att börja om. Letade efter NH-kurser och hittade en cowboy jag åkte och hälsade på. Vi startade ett samarbete och jag gick som elev hos han i mer än ett år. Han var inte en vanlig cowboy, han kunde nämligen läsa av hästar, få hästar samarbetsvilliga och arbeta med en häst och få den att bli så lugn och trygg med honom att bandet inte gick att bryta. Det är tack vare han som jag har lärt mig det jag kan idag. Vi har fortfarande ett gott samarbete och han kommer ni säkert träffa om ni kommer på någon kurs eller så tar vi en studieresa ner till honom i skåne! Min förebild och instruktör Mikkel Oster! www.heartsandhorses.se

 

Övrigt:

3-årigt naturbruksprogram inriktning körning med häst

Godkänd travskoleinstruktör enligt STC

Fortbildning travskoleinstruktör med inriktning funktionsnedsättningar

Parellistudent level 3-4 (Godkänd Freestyle lv3, on-line lv 3)

Working student hos Hearts & Horses Hästakademi sedan 2011

Utbildad Equiprenör hos Hearts & Horses Hästakademi 2016

Grundkurs Hovverkning enligt SANHCP